Kucmoch: Jídlo z Orlických hor, které si zamilují milovníci slaného i sladkého

Zdroj: Shutterstock

Podzim si každý rok spojuji s vůní pečených brambor, česneku a majoránky. Ještě před několika lety, když jsem žila v malé vesnici v Orlických horách, bývalo to mé nejoblíbenější jídlo. A dodnes si ráda zavzpomínám na dětství a placky z brambor si udělám i v Praze.

Slovo kucmoch možná zní obyčejně. A vlastně také jde o poměrně obyčejné jídlo. To má ale svou tradici a dá se jíst na několik způsobů. My jsme se s ním jako děti doma ládovali společně s Petrem Bajzou při sledování Poláčkova zfilmovaného díla Bylo nás pět.

„Nechci zase slyšet, co jsme všechno projedli,“ říkávala Bajzová a schovávala před příbuznými husu pod postel. Pak jim namlouvala, že měli k obědu jen obyčejný kucmoch. A i když ho prezentovala jako jídlo pro chudé, jde o pochoutku, na kterou jednoduše ani po letech nezanevřete.

Jednoduchý recept, zážitek na celý život

Jakmile kucmoch jednou ochutnáte, budete si jeho chuť pamatovat už napořád. A nebudete se chtít po večerech cpát ničím jiným. Jde vlastně o placky z tenkých bramborových plátků, které jsou potřené česnekem a majoránkou.

Kucmoch se dá jíst na mnoho způsobů. Někdo ho miluje jen tak samotný. V dnešní době jsem se ale setkala několikrát i s tím, že si placky lidé namáčí do kečupu. Dělá se i sladká verze. Jednoduše každý si přijde na své.

Na naši slanou verzi budete potřebovat brambory, které nakrájené na tenoučké plátky zapečete v troubě. Potom je zalijete vajíčky rozšlehanými v mléce, potřete česnekovým máslem a posypete majoránkou. Pak celý výtvor ještě krátce zapečete a můžete podávat.

Pro Orlické hory je typická podle Hradeckého deníku spíše sladká verze. Na tu budete potřebovat brambory, podmáslí, škvarky, mouku a ovoce podle chuti. Brambory v tomto případě nebudete krájet na kolečka, ale nastrouháte je najemno.

Následně je smíchejte s podmáslím a se škvarky, rozetřete směs na pekáč a poklaďte na ni jablka, švestky, rozinky nebo jakékoli ovoce, které uznáte za vhodné. Po zapečení pak posypte placku skořicí a cukrem.

Osobně upřednostňuji spíše verzi slanou, musím ale říct, že i sladkou jsem zkoušela a byla vynikající. Jak jsem psala už výše, u kucmochu si zkrátka každý najde to své. Pokud si tedy chcete levně pochutnat, rozhodně kucmoch vyzkoušejte.

Zdroj: Hradecký deník, Top recepty, Recepty

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz