Kroupy jsou často opomíjenou surovinou. Naše babičky na ně ale nedaly dopustit

Zdroj: Shutterstock

Jejich historie sahá pořádně daleko, přesto dokážou splňovat i požadavky moderní kuchyně. Když se řekne kroupy, mnoho lidí nad nimi ale ohrne nos. Kroupy pro mnoho lidí nejsou surovinou, kterou by rádi a často zahrnovali do svého jídelníčku.


To je ale škoda. Pokud byste se zeptali našich babiček, nedaly by na kroupy dopustit. A dobře by věděly, proč. Co jsou kroupy zač? Mají nám co nabídnout? A jak je připravit tak, aby zachutnaly i těm, kteří je až doteď vědomě přehlíželi?

Co jsou kroupy?

„Kroupy jsou obalů zbavená zrna obilovin, jako je oves, pšenice, ječmen, nebo pseudoobilovin, jako je pohanka. Jsou celozrnné, takže jejich součástí jsou klíčky, a bohaté na vlákninu,“ vysvětluje web Wikipedia.

Při zmínce o kroupách si mnoho lidí vybaví ty zabijačkové, smíchané s krví. To ale není jediný způsob, jakým se dají připravit.

Surovina, která přicházela společně se zimou

Dříve se kroupy v jídelníčku objevovaly v období podzimu a zimy. „Zimní konzumace krup vycházela z logiky hospodaření: čerstvé potraviny nebyly, vařilo se ze zásob,“ vysvětluje web Hobbys.

Dnes si je můžeme připravit kdykoli během roku. Kroupy jsou celoročně dostupné a v kuchyni se dají zpracovat na mnoho zajímavých způsobů.

Krupoto podle Margit Slimákové

Margit Slimáková je specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Pod její taktovkou si můžete připravit zajímavý pokrm zvaný krupoto. „Krupoto bylo oblíbené jídlo mojí babičky a nyní je i mým,“ přiznává na svém webu sama Margit.

Na první pohled obyčejný pokrm, který připravíte z lokálních surovin. Na jeho přípravu potřebujete kroupy a fazole, které jsou základem jídla. Fazole je třeba nejdříve namočit, ideálně přes noc. Poté je uvařte, třeba s domácími bylinkami. Kroupy propláchněte a dejte vařit do osolené vody.

Uvařené fazole i kroupy dejte do zapékací misky, klidně v poměru 1:1, a promíchejte. Na pánvi zlehka orestujte cibuli a plátky česneku. Práci si můžete usnadnit tím, že do pokrmu přidáte zabijačkové koření, které běžně seženete v obchodě. S kořením šetřit vůbec nemusíte. Vše promíchejte a můžete dát zapéct.

Zdroj: Margit.cz, cs.wikipedia.org, hobbys.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz