Krevety obsahují řadu látek důležitých pro tělo, přesto mají jen minimum kalorií. Zařaďte je do jídelníčku i vy

Zdroj: Shutterstock

Někdo je miluje, jiný jim tak úplně na chuť nepřišel. Krevety jsou pokrm, který se dá zpracovávat mnoha způsoby. Pokud patříte k těm, kteří se stále přes tyto mořské potvůrky na talíři nepřenesli, rozhodně byste to měli změnit. Mohly by se totiž potom stát součástí vašeho zdravého jídelníčku.

Krevety jsou plné bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Jedná se o jeden z nejzdravějších druhů masa. Kromě toho obsahují jen minimum tuku a kalorií. Vašemu tělu tak předají řadu pozitivních látek, ale téměř žádné negativní.

Jedním z důvodů, proč se někteří lidé obávají konzumace krevet, je podle Healthline jejich vysoký obsah cholesterolu. Jak ale server uvádí, pouze čtvrtina lidí na celém světě je citlivá na podobné potraviny, a to pouze v případě, že jich zkonzumuje opravdu velké množství.

Vysoký obsah antioxidantů

Krevety podle serveru Eating Well obsahují velké množství antioxidantů. Ty jsou pro vaše tělo důležité z mnoha důvodů. Chrání ho například před záněty nebo mu pomáhají při léčbě některých méně vážných onemocnění.

Astaxanthin je jedním z hlavních antioxidantů v krevetách a je důvodem jejich narůžovělé barvy. Podle odborníků právě on dokáže posilovat tepny a tím pádem celkově prospívá vašemu krevnímu systému i srdci.

Jak si mezi krevetami vybrat?

Krevet existuje více druhů. Někteří lidé ochutnají jeden a mají hned jasno v tom, že jim nechutná. Pokud k takovým patříte, dejte šanci ještě dalším krevetám. Možná jste jen nenašli ty, které čekají právě na vás.

Krevety se dělí do dvou skupin. Do první patří podle webu Apetit online krevety velké, které mají velikost okolo 10–20 cm. Těm se přezdívá také krevety tygří nebo krevety gambas. Nejčastěji se grilují nebo se podávají obalené a smažené.

Druhou skupinou jsou krevety pravé. Ty na rozdíl od krevet velkých žijí v chladnějších vodách. Dorůstají maximálně 9 cm, obvykle ale měří spíše okolo 4 až 5 cm. Ty se využívají do polévek a omáček, ideální jsou v kombinaci s citronovou šťávou, která zjemní jejich chuť.

Zařadit krevety na svůj jídelníček by měl jednou za čas vyzkoušet každý. Rozhodně se jedná o zdravé jídlo, které vám nijak neublíží, naopak může vašemu tělu v lecčem prospět.

Zdroj: Apetit online, Healthline, Eating well

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz