Kontaminace kořenek nebezpečnými bakteriemi se může týkat i vaší kuchyně

Zdroj: Shutterstock

Většina lidí si vaření často ulehčuje použitím ingrediencí z kouzelných skleniček. Výzkum ale ukázal, že právě kořenky jsou místem v kuchyni s nejvyšší kontaminací bakteriemi, jako je například salmonela. Jak o kořenky pečovat, aby se výskyt nebezpečných patogenů snížil?

Studie, která zkoumala kontaminaci kuchyňských povrchů patogeny, poukázala na neočekávaného viníka, a to právě na nádoby na koření. Výzkum stavěl zejména na kontaktu se syrovým masem.

Vědci také potvrdili, že pravidelná dezinfekce všech kuchyňských pomůcek a povrchů může zabránit šíření různých nebezpečných patogenů.

Jak kořenky účinně vyčistit

Na čištění budete potřebovat věci, které běžně používáte při úklidu kuchyně.

Nejdříve si kořenky vyndáte ze stojanu. Koření si přesypete do jednotlivých mističek. Je dobré mít u každé misky papírek, na který si napíšete, o jaké koření se jedná.

Naplníte si dřez horkou vodou a přidáte pár kapek jaru na nádobí. Ve vodě namočíte čistý hadřík a jako první omyjete stojan na kořenky, pokud jej máte. Poté prázdné skleničky vložíte do dřezu a necháte chvíli odmočit.

Po pár minutách odmočení se můžete vrhnout na vymývání hadříkem nebo houbičkou. Podle toho, co vám více vyhovuje. Pokud je hrdlo skleničky úzké a nevejde se vám tam ruka, určitě použijte kartáč na lahve pro důkladné vymytí.

Aby na skleničce nezůstal žádný mycí prostředek, opláchněte každou umytou kořenku ještě čistou vodou. Skleničku položte vzhůru nohama na utěrku nebo odkapávač na nádobí a nechte vyschnout.

Pokud bude nutné ještě vnitřek kořenky dosušit, použijte čistou utěrku na nádobí. Aby byla sklenička opravdu vysušená, můžete si dopomoci fénem na vlasy.

Stejný proces mytí a sušení čeká i víčka všech kořenek. Po důkladném vysušení skleniček a víček můžete vrátit koření zpět. Nejrychleji to půjde s použitím trychtýřku.

Koření nasypat zpět nebo otevřít nové?

Pokud máte koření v kořence delší dobu, možná je na čase jej vyhodit a nahradit novým.

Je dobré vytvořit si na dně kořenky takového pomocníčka. Stačí kousek nalepeného papíru s datem, kdy bylo koření doplněno. Nebo si můžete vést seznam například v poznámkách, které nalepíte na dvířka skříňky zevnitř. Pamatujte, že koření, které není mleté, nebo sušené listy mají trvanlivost i dva roky.

Zdroj: Rutgers, Maidsbytrade

Autor: Denisa Richter

Přidat na Seznam.cz