Knäckebrot: Připravte si doma náhradu za světlé pečivo, kterou milovali před mnoha lety už Vikingové

Zdroj: Shutterstock

Mnoho diet uvádí, že světlé pečivo je jedním z největších problémů. Pokud chce člověk začít jíst zdravě, měl by se mu co nejvíce vyhýbat. V tomto případě je skvělou náhražkou knäckebrot, trvanlivý křupavý chléb, na který si podobně jako na běžné pečivo můžete namazat prakticky cokoli.

Na obdobě knäckebrotu si už před mnoha lety pochutnávali skandinávští Vikingové. Ti chleba milovali, protože byl lehký, křupavý, dal se kombinovat s mnoha dalšími chutěmi, hlavně ale dlouho vydržel.

Skandinávci podle serveru Apetit Online knäckebrot mají dodnes ve velké oblibě a v jejich jídelníčku má pevné místo. I u nás se v posledních letech jeho prodej velmi rozšířil. Lidé si ho kupují, protože ho mohou mít doma i týdny, a navíc jde o zdravou obdobu běžného pečiva.

Zdravotní výhody

Knäckebrot podle serveru My Net Diary obsahuje jen minimum kalorií, takže je vhodným jídlem během diet. Navíc se vytváří z mnoha druhů semínek, které mají na naše zdraví velmi pozitivní vliv.

Chybět by neměla semínka slunečnicová. Ta snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi, pomáhají tak i při problémech se srdcem.

Dále pak v chlebu najdeme semínka například sezamová, někdy také chia semínka a drcené ovesné vločky.

Chia semínka v těle nabobtnají, a ačkoli tak člověk sní menší porci, má pocit, že je zasycený. Ovesné vločky jsou zase zdrojem vitaminů A, B1, B2, B6, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové a obsahují omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny.

Domácí knäckebrot

Pokud si chcete připravit knäckebrot sami doma, není na tom nic až tak složitého. Výhodou je, že si do něj nasypete podle chuti přesně taková semínka, která máte rádi.

Potřebovat budete 80 gramů hladké špaldové mouky, 80 gramů ovesných vloček, 60 gramů lněných semínek, 60 gramů slunečnicových semínek, 300 ml vlažné vody a lžičku soli.

Poměry semínek můžete měnit, přidat pak můžete právě i chia semínka nebo semínka sezamová či dýňová. Do mísy nasypte špaldovou mouku, vločky a lněná semínka. Zalijte vše vodou a promíchejte. Pak směs tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.

Přidejte zbytek semínek, směs osolte a těsto rozprostřete na plech. Vše pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů zhruba 20 minut.

Po upečení chléb nakrájejte na obdélníčky, nechte vychladnout. Následně si ho vychutnejte tak, jak ho máte rádi.

Zdroj: Harvard T.H. Chan School of Public Health, Nandha, Ruchika. (2014). THERAPEUTIC POTENTIAL OF SUNFLOWER SEEDS: AN OVERVIEW, My net diary, Apetit online,

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz