Karambola: exotické ovoce, které může sloužit jako krásná vánoční dekorace

Karambola (zdroj: Samphotostock.cz)

Karambola je exotické ovoce, které je chutné a při běžné konzumaci i zdravé. Navíc se díky svému tvaru může stát krásnou vánoční dekorací.

Původ karamboly

Karambola obecná (Averrhoa carambola) je ovocný strom z čeledi šťavelovitých, který je známý především pro své plody. Původem přitom pochází z Jihovýchodní Asie. Postupem času se ovšem rozšířil do dalších částí světa a na některých místech je hojně pěstován. V rámci původní domoviny jde o Malajsii a Indii, ale pěstuje se rovněž na Antilách a na Havaji.

Kde si karambolu pořídit?

Plody karamboly obecné, které se nazývají karambola nebo karambolka, ale říká se jim také čínská hvězdice, si můžete pořídit i v českých obchodech, ačkoli není úplně nejsnazší je sehnat. Nabízejí je však některé e-shopy, a to v nedozrálé formě, takže je třeba nechat je dozrát, což při pokojové teplotě není zase takový problém. Kromě toho si je možné pořídit semena stromu.

Karambola v kuchyni

Před konzumací je vhodné odstranit semena a hnědá žebra karamboly. Pak zůstane šťavnatá a sladká dužina. Plody přitom mohou nalézt uplatnění např. v ovocných salátech, džemech, koláčích či dortech, ale udělat si z nich můžete i koktejly nebo smoothie. Vzhledem k tomu, že mají charakteristický tvar pěticípé hvězdy, jedná se o zajímavou dekoraci, a to především v průběhu Vánoc.

Karambola z hlediska zdraví

Karambola obsahuje spoustu cenných látek, mezi které patří např. vitamín C či minerály jako vápník, železo, hořčík nebo fosfor. Naopak se může „pochlubit“ nízkým obsahem cukru. Musíme ovšem doplnit, že se v ní vyskytuje větší množství kyseliny šťavelové, proto by se měla konzumovat jen v malém množství, neboť v opačném případě na organismus působí toxicky.

Zajímavosti o karambole

  • Pokud byste zkonzumovali větší množství karamboly, což u nás tak úplně nehrozí, můžete si způsobit toxickou encefalopatii či poškození ledvin.
  • Ačkoli je karambola pěticím plodem, někdy se může jedna to plod šesticípý.
  • Jak už jsme zmínili, dužnina karamboly je velmi šťavnatá. Pokud bychom chtěli přiblížit chuť, zřejmě nejvíc se podobá angreštu.
  • Pokud chcete plody karamboly obecné použít jako vánoční dekoraci, nakrájejte je na plátky a nechte vysušit.
  • V některých zemích se k dekorativním účelům používají i růžové až světle červené květy.
Přidat na Seznam.cz