K nadýchaným muffinům vám překvapivě pomůže suchá rýže

Zdroj: Shutterstock

Máte rádi muffiny a s oblibou v kuchyni zkoušíte nové vychytávky? Pak určitě zkuste trik s nevařenou rýží, který vaše pečení posune na vyšší úroveň.

Na TikToku se objevilo video od Nicole Modic alias Kale Junkie, ve kterém na dno formy na muffiny sype nevařenou rýži. Tvrdí, že rýže absorbuje přebytečný tuk a vlhkost a vytváří nadýchanější a rovnoměrněji upečené muffiny. Díky ní se prý také dno muffinů nemastí.

Zkouška v praxi

Její tip se rozhodla vyzkoušet redaktorka webu Kitchn Rachel Dolfi. Pro účely testování si vybrala klasický recept na citrónovo-borůvkové muffiny.

Nejprve vyšlehala těsto na muffiny a poté přidala 1 lžičku nevařené jasmínové rýže na dno 6 z 12 košíčků ve formě. Zbylých šest nechala pro následné srovnání. Poté dala do důlků papírové košíčky a naplnila je do ½ těstem.

Rýže podle Dolfi neměla vliv na dobu pečení, protože muffiny byly plně upečené během doporučené doby pečení, tedy 20 až 25 minut. Po pěti minutách chlazení byly připraveny k vyjmutí z formy.

Jak test dopadl?

Když muffiny obrátila, překvapilo ji, že muffiny s rýží byly rovnoměrněji propečené a měly světlejší spodek i strany. Na dně muffinů také nebyl přebytečný tuk ani vlhkost, naopak u verze bez rýže ano.

Po úplném vychladnutí muffiny uprostřed rozřízla, ale uvnitř nenašla žádné velké rozdíly. Oba muffiny byly vlhké a nadýchané.

Nakonec přišel na řadu chuťový test. O pomoc požádala svého partnera. Rachel Dolfi uspořádala slepý ochutnávací test, při kterém nakonec oba jako chutnější vybrali muffiny pečené nad rýží. Připadalo jim, že byly vlhčí a celkově mnohem lehčí než muffiny bez přidané rýže.

Výsledky dalšího pokusu

Stejný pokus prováděla také Pooja Makhijani pro Allrecipes a došla k závěru, že přidání neuvařené rýže na dno formy na muffiny před pečením sice může zabránit vzniku mastných šmouh na papírových košíčcích, ale nevede k vytvoření lehčího a nadýchanějšího pečiva.

Možná vysvětlení

Redaktorka Kitchn si výsledek vysvětluje tak, že rýže lépe vede teplo, které se tak rozprostře po celém těstě a umožní, aby se vnitřek muffinu upekl stejnou rychlostí jako vnějšek. Web The Pioneer Woman uvádí, že rýže absorbuje přebytečnou vlhkost, aniž by se připálila, a tuk se tak nehromadí na dně papírového košíčku.

Zdroj: Kitchn, The Pioneer Woman, Allrecipes

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz