Jste to, co jíte: Vědci jsou přesvědčeni o tom, že strava dokáže ovlivnit naši náladu

Zdroj: Shutterstock

Nemůžeme ovlivnit své geny, to, kdo byli naši rodiče, ani to, jestli se nám stane nějaké trauma nebo násilí. Přesto však jsme schopni do jisté míry zlepšit svůj duševní stav, a to i výběrem vhodných potravin.

Místo sladkého raději zeleninu

Studie z posledních let naznačují, že potraviny s vysokým obsahem cukru a tuku, na které máme často chuť, když jsme ve stresu nebo v depresi, jakkoli mohou na chvíli uklidnit, ani v nejmenším neprospívají našemu duševnímu zdraví.

Namísto toho mohou být lepší celozrnné potraviny, zelenina, ovoce, ryby, vejce, ořechy a semínka, fazole a luštěniny a fermentované potraviny, například jogurt.

Cesta za štěstím

Rozsáhlé populační studie zjistily, že lidé, kteří jedí hodně výživných potravin, uvádějí méně depresí a větší míru štěstí a duševní pohody.

Jedna taková studie z roku 2016, která sledovala 12 400 lidí po dobu přibližně sedmi let, zjistila, že ti, kteří během sledovaného období zvýšili konzumaci ovoce a zeleniny, se v dotaznících o celkové úrovni štěstí a životní spokojenosti hodnotili podstatně lépe.

Velké observační studie však mohou ukázat pouze korelace, nikoliv příčinnou souvislost, což vyvolává otázku: Jsou šťastní a optimističtí lidé více motivováni ke konzumaci výživných potravin? Nebo jim zdravá strava přímo zlepšuje náladu?

Objev vztahu mezi jídlem a náladou

V roce 2017 byla zveřejněna první rozsáhlá studie Felice Jacka, která objasnila souvislost mezi jídlem a náladou. Tým výzkumníků chtěl zjistit, zda změny ve stravování pomohou zmírnit depresi, a proto shromáždil 67 lidí s klinickou depresí a rozdělil je do skupin.

Jedna skupina chodila na setkání s dietologem, který je učil dodržovat tradiční stravu středomořského typu. Druhá skupina, která sloužila jako kontrolní, se pravidelně setkávala s výzkumným asistentem, který jí poskytoval sociální podporu, ale žádné rady ohledně stravování.

Změna stravování

Na začátku studie obě skupiny konzumovaly hodně sladkých potravin, zpracovaného masa a slaných pochutin a velmi málo vlákniny, libových bílkovin nebo ovoce a zeleniny.

Ve skupině s dietou však došlo k velkým změnám. Sladkosti, rychlé občerstvení a pečivo nahradili plnohodnotnými potravinami, jako jsou ořechy, fazole, ovoce a luštěniny. Přešli z bílého pečiva na celozrnné a kváskové.

Vzdali se sladkých cereálií a jedli müsli a ovesné vločky. Místo pizzy jedli zeleninové smaženky. A vysoce zpracované maso, jako je šunka, klobásy a slanina, nahradili mořskými plody a malým množstvím libového červeného masa.

Významné zlepšení

Po 12 týdnech se průměrné skóre deprese zlepšilo v obou skupinách, což se dalo očekávat u každého, kdo vstoupil do klinické studie, která poskytovala další podporu, bez ohledu na to, ve které skupině byl.

Skóre deprese se však v daleko větší míře zlepšilo ve skupině, která dodržovala zdravou stravu: zhruba třetina těchto lidí již nebyla klasifikována jako depresivní, zatímco v kontrolní skupině to bylo 8 % lidí.

Zdroj: nytimes.com, Redzo Mujcic, Evolution of Well-Being and Happiness After Increases in Consumption of Fruit and Vegetables, 2016, Felice N. Jacka, A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‘SMILES’ trial), 2017
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz