Jaké potraviny nejčastěji způsobují plynatost? Opravdu to nejsou jen luštěniny

Zdroj: Shutterstock

Ať už to přiznáme nahlas, nebo ne, každého z nás asi někdy potrápily nepříjemné pocity nadýmání. Někdy si dokonce vybraly tak nevhodné načasování, že jsme pocity plynatosti řešili kupříkladu ve společnosti. A to rozhodně není nic příjemného.

Někdy může nadýmání a s ním neodmyslitelně spjaté pocity plynatosti naznačovat nějaký zdravotní problém. Velmi často jsou tyto pocity způsobeny některými typy potravin. Není totiž žádné překvapení, že některé potraviny způsobují nadýmání více než jiné.

Většina lidí si vybaví luštěniny

Jakmile se řekne plynatost a nadýmání, drtivá většina lidí si automaticky představí luštěniny. Hrách, fazole nebo čočka, to jsou v našich očích nejčastější viníci těchto nepříjemných pocitů, které nás mnohdy mohou dostat i do pěkně trapné situace.

Pravda je ale taková, že za plynatostí nemusí nutně stát jen luštěniny. Za nadýmáním totiž můžete hledat i jiné potraviny a produkty, které třeba pravidelně konzumujete.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky patří do zdravého jídelníčku, obsahují totiž probiotika, jež jsou pro naše zdraví prospěšná. Napadlo by vás ale, že cukr, který se nachází v mléce a většině mléčných výrobků včetně sýrů a zmrzliny, může vyvolat plynatost?

Stojí za tím intolerance laktózy, která se může projevit mimo jiné pravě tím, že vás potrápí pocity nadýmání.

Zelenina

Zeleninu si většina z nás spojuje s vyváženým jídelníčkem a zdravým životním stylem. Asi jen málokdo by za zeleninou hledal viníka, který může způsobit nadýmání. A přece je to pravda. Určité druhy zeleniny, jako třeba růžičková kapusta, zelí, chřest, brokolice nebo květák, mohou způsobit nadměrnou plynatost. Obdobně jako třeba fazole i tyto druhy zeleniny obsahují komplexní cukr, který může za pocity plynatosti.

Cibule

„Cibule obsahuje přírodní cukr zvaný fruktóza. Stejně jako rafinóza obsažená v některých druzích zeleniny přispívá k tvorbě plynů během procesu, při kterém ji bakterie v našich střevech rozkládají,“ informuje deník healthline.com.

Pšenice a celozrnné výrobky

Pokud se potýkáte s pocity plynatosti, měli byste se zamyslet, jestli podstatnou část vašeho jídelníčku netvoří celozrnné výrobky. Pšenice a další celá zrna mimo rýži obsahují rafinózu, která v kombinaci s vlákninou může vést ke zvýšené plynatosti.

Nejen pšenice, ale také žito a ječmen obsahují bílkovinu známou jako lepek. Pokud jste citliví na lepek, můžete se po konzumaci těchto potravin cítit nafouklí a může vás potrápit plynatost.

Zdroj: healthline.com, medicalnewstoday.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz