Jaké potraviny mohou způsobit zácpu? Bohužel ty, co jíme denně

Zdroj: Shutterstock

Ačkoli se o tom příliš nemluví a jen málokdo by se s tímto problémem svěřil kamarádovi, zácpa představuje běžný zdravotní problém, se kterým se minimálně jednou setkal asi úplně každý. Jako zácpa je definován stav, kdy si dojdete na stolici méně než třikrát za týden.

Mezi doprovodné příznaky zácpy patří nadýmání a pocity plynatosti. Tyto příznaky prožívá až 27 % dospělých. Riziko zácpy se zvyšuje nejen s věkem, ale také když jste fyzicky příliš málo aktivní.

Potraviny, které mohou způsobit zácpu

Stejně jako existují potraviny, které mohou pomoci při zácpě, existují i takové, které ji mohou vyvolat, nebo dokonce zhoršit. O jaké potraviny jde a na které dobroty ve vašem jídelníčku byste si měli dát pozor?

Potraviny obsahující lepek

Lepek je protein nacházející se v obilovinách, najdete ho v pšenici, žitu, špaldě, ječmenu i kamutu. U některých lidí mohou potraviny obsahující lepek způsobit zácpu. Pozor by si měli dát především ti, kteří trpí intolerancí lepku neboli celiakií.

Pokud člověk s tímto onemocněním sní potravinu obsahující lepek, jeho imunitní systém napadne jeho střevo a vážně mu ublíží. Proto musí pacienti s celiakií dodržovat bezlepkovou dietu.

Mléčné výrobky

Neplatí to samozřejmě u všech, ale najdou se jedinci, u kterých může mléko a mléčné výrobky obecně způsobit zácpu. Zvláště ohrožení jsou kojenci, batolata a děti kvůli vyšší citlivosti na bílkoviny obsažené v kravském mléce.

Pokud máte pocit, že u vás právě mléčné výrobky vyvolávají zácpu, zkuste konzumovat produkty s probiotiky, živými bakteriemi prospívajícími vašemu trávicímu systému.

Červené maso

Podle deníku healthline.com může i červené maso zhoršit zácpu, a to ze tří hlavních důvodů. „Zaprvé obsahuje málo vlákniny, která dodává stolici objem a pomáhá jí se pohybovat.

Za druhé červené maso může nepřímo snížit celkový denní příjem vlákniny u člověka tím, že ve stravě nahradí potraviny s vyšším obsahem vlákniny. Za třetí červené maso na rozdíl od jiných druhů masa obsahuje vyšší množství tuku a potraviny s vysokým obsahem tuku tělo mnohem déle tráví.“

Vajíčka

Vajíčka se sice řadí na seznam zdravých potravin, mají vysoký obsah bílkovin, ale velmi málo vlákniny, informuje deník webmd.com, který dále vysvětluje, že vajíčka nemusíte vyřadit z jídelníčku, ale je vhodné doplnit je potravinami s vysokým obsahem vlákniny.

Bílé pečivo

I bílé pečivo bohužel patří mezi potraviny, které mohou vyvolat zácpu. O jeho kvalitě a přínosu pro naše zdraví se často diskutuje, přesto bezesporu patří mezi nejčastěji konzumované druhy pečiva. Bílé pečivo se vyrábí z bílé mouky s nízkým obsahem vlákniny. To může způsobit tvrdou, suchou stolici a problémy s vyprazdňováním vedoucím k zácpě.

Zdroj: webmd.com, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz