Jak uvařit květák, aby vám nebyl cítit celý byt

Zdroj: Shutterstock

Máte rádi květák? Většina z nás si na něm dokáže pochutnat. A je úplně jedno, jestli jde o květák obalovaný a smažený, zapečený se sýrem nebo třeba o takovou klasiku, kterou je květákový mozeček.

I když je květák poměrně dostupná surovina, kterou si může dovolit snad úplně každý, a navíc se dá připravit na mnoho chutných způsobů, má jednu nevýhodu: když jej vaříte, zaručeně se jeho odér line celou domácností. Jak tomu předejít?

Květák je dobrota, ale ten odér…

Určitě už jste to taky zažili. Rozhodli jste se k obědu připravit květák na některý z vašich oblíbených způsobů a nemohli jste se dočkat, až si na něm pochutnáte.

Jenže ještě večer jste v domácnosti cítili onen květákový odér, který se během vaření rozlinul po celém bytě. A přiznejme si upřímně – i když květák milujeme a chutná nám, jeho odér nemusíme čichat ještě několik hodin po vaření.

Proč květák „voní“?

Na syrovém květáku to nepoznáte, na vařeném už rozhodně ano. Jde o to, že květák obsahuje sloučeniny síry, které přirozeně nepříjemně páchnou a při vaření se uvolňují.

Je jasné, že při vaření květáku nezabráníte tomu, aby tohle vaše počínání bylo cítit. Co ale rozhodně udělat můžete, je odér alespoň zmírnit.

Jak uvařit květák, aby po něm nebyl cítit celý byt?

Jak tedy uvařit květák a předejít jeho typickému pachu linoucímu se po celé domácnosti? Naštěstí pro všechny milovníky květáku, kteří tento problém řeší, máme pár nápadů.

Použijte ocet

Použití octa ve snaze zmírnit květákový odér spočívá v tom, že do hrnce, kde květák vaříte, přidáte trochu octa, nebo touto kyselou tekutinou napustíte kousek chleba a položíte jej na víko nádoby. V obou případech ocet neutralizuje zápach.

Vsaďte na mléko

Do vody, ve které vaříte květák, můžete přidat i trochu mléka. Mléko účinně zneutralizuje sulfidy, které tato zelenina vydává, a vy už nebudete mít doma ten hrozný zápach. Navíc se nemusíte bát, protože mléko neovlivní chuť vašeho květáku.

Zkuste citronovou šťávu

Tato alternativa je také velmi užitečná pro potlačení zápachu produkovaného květákem. Chcete-li to provést, přidejte do vody trochu citronové šťávy, nebo do hrnce vložte kůru a uvařte ji s květákem. Důležité je to s množstvím citronu nepřehánět, protože jeho chuť by mohla prodchnout květák a zkazit váš recept.

Zdroj: lamansiondelasideas.com, sheknows.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz