Jablečné pyré na několik způsobů. Předkrm, hlavní chod i zákusek

Zdroj: Shutterstock

Podzim je obdobím, kdy budete dříve či později pravděpodobně přemýšlet, jak využít všechna ta jablka, která se u vás v kuchyni nahromadila. Možná máte sami zahradu, kde je pěstujete. Pokud ne, určitě máte několik příbuzných, kteří vám ovoce přivezou darem. Nebojte, třeba takové jablečné pyré má v kuchyni využití hned několik.

Pár dní si sice pochutnáváte na čerstvých jablkách jen tak, pak je možná využijete do nějakého salátu či koláče. Dříve či později ale budete pátrat po dalších možnostech zpracování. Nabízí se třeba odšťavnění jablek.

V takovém případě ale kromě šťávy vznikne také hodně odpadu. Ten se pak dá využít na přípravu jablečného pyré. Jablka musí být před odšťavněním samozřejmě oloupaná a zbavená jader. Zbytky po odšťavnění pak stačí povařit ve vodě a rozmixovat na kašičku.

Jako předkrm jablečný chlebíček

Pyré máte hotové, jenže co teď s ním? V kuchyni má celou řadu využití. Připravte si z něj například lahodný chlebíček. Ten si zamilujete například k snídani nebo jako předkrm k hlavnímu jídlu.

Podle receptu na stránce Pradobroty budete potřebovat: 65 ml oleje, 280 g jablečného pyré, 100 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu, vajíčko, 100 g cukru krupice, 120 g špaldové mouky,
60 g rozmixovaných ovesných vloček, skořici, hřebíček, jedlou sodu a půl lžičky kypřicího prášku.

Po smíchání surovin si vytřete máslem menší formu, přendejte do ní vypracované těsto a nechte péct zhruba 35 minut na 180 °C. Chleba se dá konzumovat jen tak samotný nebo třeba s marmeládou. Vydrží i několik dní.

Hlavní chod: Jablečná omáčka

Jablečné pyré se dá dochutit nejrůznějším kořením a vznikne z něho tak omáčka, do které můžete namáčet například grilované maso nebo sýr. Dá se z něho ale také uvařit omáčka, která v kombinaci s kuřecím či krůtím masem poslouží jako vynikající hlavní chod.

Stačí si na másle zpěnit cibulku, přidat pyré, okořenit ho trochou pálivé papriky, kari kořením a solí, přidat trochu mléka a omáčka je na světě. S jemným masem a domácím knedlíkem chutná skvěle!

Nezapomeňte na pyré s pudinkem jako dezert

Na závěr pak jablečné pyré můžete jednoduše využít na přípravu dezertu. Vychutnejte si ho zalité pudinkem a ozdobené čerstvým ovocem, šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Tuto dobrotu si zamilují nejen vaše děti, ale rozhodně všichni členové rodiny.

Zdroj: Pradobroty, Divoženka v kuchyni, Top recepty, iPrima

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz