Italové věnují přípravě kávy velkou pozornost už od 16. století, a proto nám tak chutná

salek kavy
Zdroj: Shutterstock

Kávová kultura má prastarý a tajemný původ. Zdá se, že kávu si téměř současně začali vychutnávat obyvatelé Etiopie, Persie a Jemenu. Bylo to někdy kolem roku 1400. Do Evropy se zrnka pro přípravu lahodného nápoje dostala mnohem později.

Trocha kávové historie

V Itálii se objevila káva až v roce 1570. Do Benátek přivezl několik pytlů neznámých zrnek botanik a lékař Prospero Alpino. Teprve musely vzniknout pražírny a obchody, aby se káva rozšířila po celé Evropě.

Pití kávy se v různých zemích lišilo, ale nápoj měl jedno společné. Lidé se nad šálkem kávy setkávali a vychutnávali si tmavý mok společně.

Když se Češi po revoluci dostali do Itálie, museli si na nový způsob kávy zvyknout. Dobrá káva espresso tak postupně vytlačila nápoj, kterému se přezdívalo „turek“. Do domácností se dostaly kávovary, ale k přípravě sametově hořké kávy ani to nestačí. Je třeba vědět, jak kávu správně připravit.

Italové věnují přípravě kávy velkou pozornost už od 16. století, a proto nám tak chutná
Žena s šálkem, Zdroj: Shutterstock

Tajemství italského pražení

Ať už je káva filtrovaná, připravovaná v moka konvičce, nebo v kávovaru, měla by být především dobře skladovaná a mletá až těsně před konzumací. Právě v tom okamžiku zrnka uvolňují veškeré své aroma.

Pokud si chcete doma vychutnat šálek kávy, který bude tak lahodný, že vám připomene horké letní dny u moře, zrnka kávy by měla být pražena v Itálii.

Tajemství intenzivního aroma a sametové chuti se totiž skrývá v italských pražírnách. Takzvané „intenzivní“ italské metodě pražení káva ve skutečnosti vděčí nejen za vůni a chuť, kterou tolik milujeme, ale také za mimořádně blahodárný účinek na naše tělo, a to díky zvláštním dobám a teplotám během pražení.

Káva je plná prospěšných látek

Díky intenzivnímu pražení obsahují zrnka kávy vysoký obsah melanoidů. Právě díky nim nejde jen o nápoj, který nás udržuje vzhůru kvůli obsahu kofeinu. Čím je káva intenzivněji pražená, tím má větší zdravotní přínosy. Právě ve Středomoří jsou pražená zrna mnohem tmavší než například v anglosaských zemích. Tmavší káva je méně kyselá, snižuje kyselost žaludku, a melanoidy jsou dokonce považovány za účinný antioxidant.

Hrnek tmavého moku pomáhá udržet játra v kondici

Jak uvádí italský list Corriere della Sera, káva je mocný zdravotní spojenec. Melanoidy jsou metabolizovány mikroflórou přítomnou v tlustém střevě, která z nich těží. Káva dokonce ovlivňuje játra, uvádí studie, které prokázaly, že lidé holdující alkoholu mají játra v mnohem lepším stavu, pokud pijí pravidelně větší množství kávy (což je u Italů v průměru 4 šálky denně). A čím je káva více pražená, tím jsou tyto účinky větší.

Italové také s nadsázkou uvádějí, že je jejich káva nápojem, který dělá lidi krásnějšími a spokojenějšími. Stačí se na chvilku posadit s šálkem voňavého a lahodného moku a svět se zdá být hned lepší.

Zdroj: corriere.it, specialcoffee.it

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz