Houby: Některé druhy můžete sníst i syrové. Pokud si netroufáte, využijte sušení či grilování

Zdroj: Shutterstock

Někdo je miluje a někdo nenávidí. Faktem však je, že jsou houby neuvěřitelně všestrannou složkou různých pokrmů. Mohou být hlavní částí jídla či být pouze doplňkem, který dodá pokrmu bohatou chuť.

Zdravotní přínos hub samotných z nich dělá ingredienci, kterou stojí za to zahrnout do nákupního seznamu. Jsou bez tuku, bez lepku a jsou bohaté na vitamin D a draslík.

I když si myslíte, že houby nemáte rádi, možná jste je ještě nikdy neměli správně uvařené. Přitom díky správné metodě přípravy poznáte rozdíl. Následující tipy vám pomohou zajistit, že z hub vytěžíte maximum a nestane se vám, že byste z nich měli gumovou žvýkací kaši.

Některé druhy můžete sníst i syrové

Někdy je tím nelepším způsobem požít houbu syrovou. Některé odrůdy jsou chutnější, když se orestují, opečou nebo podusí v polévce. Speciální druhy lze podávat přímo syrové například v salátu. Existuje jedna odrůda, kvůli které nemusíte ani sáhnout hluboko do kapsy, a tou je obyčejný žampion. Nakrájejte jej na velmi tenké plátky a přidejte bylinky, olej a citronovou šťávu.

Pokud se rozhodnete pro restované žampiony, potřebujete jen rozpálenou pánev a tenkou vrstvu oleje na potření pánve. Houby opláchněte, osušte a nakrájejte na silnější plátky, aby byly po opečení stále pěkně masité. Na pánev však dejte pouze tolik hub, kolik se na ni vejde, aniž byste ji přecpali.

Horká pánev rychle opeče kůrku na každém plátku. Pokud je budete smažit pomalu na menším plameni, houby, které obsahují z velké části vodu, pustí šťávu a rozvaří se. Totéž platí pro přeplněnou pánev. Výsledkem bude nežádoucí textura připomínající gumu.

Houby ugrilujte na způsob steaku či opečte na rožni

Houby se dají i ugrilovat stejně jako maso. Než začnete, potřete klobouky marinádou nebo olejem, abyste vytvořili ochrannou vrstvu, která pomůže utěsnit vlhkost. Rozhodně nepoužívejte třeň, je příliš tvrdá na konzumaci. Houby osolte, opepřete a grilujte.

Až se první strana rozvine a houba začne měknout, poté otočte. Při otáčení zacházejte opatrně, přece jen houba není tak odolná jako plátek masa. Pokud máte velké mezery mezi mřížkou a malé houby, zkuste je napíchnout na špejli. Díky tomu je budete moci snadněji otáčet a kontrolovat rovnoměrné propečení.

Protože chuť a textura hub připomíná maso, jsou skvělou náplní pro tacos, sekanou, hamburgery a další pokrmy.

Pokud je nakrájíte na přibližně stejnou konzistenci jako mleté maso, spojí se. Chcete-li ještě více zvýraznit chuť, můžete houby před nakrájením a rozmixováním opéct. Výborná je také kombinace třetiny hub a dvou třetin masa.

Houby je možné připravovat i v troubě. Stačí houbu nalámat na kousky, dochutit solí a pepřem a před pečením pokapat olivovým olejem. Pečte, doku nebudou okraje křupavé. Upéct lze i celé kloboučky hub.

Dušených hub dosáhnete, pokud je budete pomalu vařit s malým množstvím tekutiny v zakryté pánvi či hrnci. K vaření můžete použít nejen vodu, ale také víno, džus nebo vývar, které houby dochutí.

Pro celoroční použití houby usušte

Nevýhodou čerstvých hub je jejich trvanlivost, která je asi týden při správném skladování. Zejména u hub s omezenou sezónou je skvělou variantou sušení, při níž mají trvanlivost půl roku až rok. Sušené hříbky můžete rehydratovat. Po namočení pěkně nakynou, ale je důležité je pak přecedit.

Sušené houby můžete využít ještě jedním způsobem – jako prášek. Stačí je rozmělnit doma nebo přímo zakoupit již v práškové formě. Můžete jej použít jako marinádu na maso, vmíchat do bramborové kaše nebo nasypat na míchaná vejce.

Zdroj: mashed.com, inspiredtaste.net, simplyrecipes.com
Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz