Horoskop: Koření vyhovující vašemu znamení. Pochutnáte si a uděláte něco pro zdraví

koreni
Zdroj: Shutterstock

Koření je spjato s lidstvem od pradávna a také bylo velmi ceněno. Například obyčejný černý pepř, který nechybí na žádném stole, byl velice hodnotným platidlem. Kvůli koření lidé podnikali často nebezpečné lodní výpravy přes půl světa.

Každý z nás dává přednost jiné chuti, upřednostňuje jiná koření a záliba v různých kořeních může souviset i se znamením zvěrokruhu. Přidejte si to své do dalšího jídla a uvidíte, že si pochutnáte a uděláte něco pro zdraví.

Beran (21.3.–20.4.)

Beran je spontánní a odvážný. Většinou má dobrou náladu a umí ji rozdávat kolem sebe. Svou bezprostředností občas může lidi z okolí trochu odrazovat. K energické povaze patří i svěží koření. A tím je právě pepř, který zároveň pomáhá posilovat imunitní systém, což se Beranům a jejich pracovnímu nasazení určitě může hodit. Pepř má také antiseptické účinky a detoxikuje organismus.

Býk (21.4.–20.5.)

Býk je přátelský a společenský. K životu přistupuje velmi prakticky. Býk má dobré zdraví, ale má sklon k nemoci zubů a dásní. Koření, které by nemělo v jeho jídelníčku chybět, je hřebíček. Právě hřebíček má protizánětlivé a antibakteriální účinky a působí preventivně proti zubnímu kazu a nemoci dásní. Hřebíček není jen kořením do sladkých pokrmů a punčů, ale hodí se i ke zvěřině a ke skopovému.

Blíženci (21.5.–21.6.)

Blíženci mají výraznou osobnost, jsou přemýšliví, starostliví a laskaví. Nemají moc rádi změny, a proto mohou trpět zažívacími potížemi a nervozitou. Šafrán jim pomůže zbavit se stresu a napětí, utišit nervozitu a podpořit trávení. Přestože je šafrán nejdražším kořením světa, ke zvýraznění chuti stačí jen malá špetka.

Rak (22.6.–22.7.)

Raci jsou intuitivní a mají přirozené spojení s minulostí. Jejich problémem může být pomalejší metabolismus a sklony k nadváze. Ideálním pomocníkem pro zlepšení látkové výměny je jalovec, který pomáhá také proti zadržování vody v těle a působí příznivě na játra, mírní nadýmání a plynatost.

Lev (23.7.–23.8)

Lev je rád ve středu pozornosti, vždy a všude. Jeho pracovní nasazení i nutnost bavit ostatní vyžaduje velkou dávku energie, a to se může projevit zvýšenou únavou a stresem. Ideálním kořením pro Lva je sladká vanilka. Ta je plodem tropické orchideje a Lvům může pomoci navodit dobrou náladu a zapomenout na stres a únavu.

Panna (24.8.–23.9.)

Panny věnují pozornost malým detailům. Jsou to opatrní lidé, vždy myslící na následky. Když Pannám někdo naruší jejich stereotyp, mohou mít problémy s trávením a trpět pálením žáhy a nadýmáním. S tím může pomoci nové koření, které posiluje imunitu a navozuje příjemný spánek. Hodí se do omáček a marinád, do nakládané zeleniny i do svařeného vína.

Váhy (24.9.–23.10.)

Váhy jsou společenští lidé a vychází s každým. Občas mohou mít problémy s rozhodováním a jejich zdravotní problémy mají příčinu v psychické nejistotě. Proto má na jejich nervy a náladu blahodárné účinky muškátový oříšek, který povzbudí a uvolní a má dobrý vliv i na potenci. Muškátový oříšek je výborný k sýrovým a zeleninovým pokrmům i k dochucení masa a ryb.

Štír (24.10.–22.11.)

Štíři jsou neuvěřitelně stateční lidé, umí vycítit emoce ostatních lidí. Často by chtěli vyřešit všechny problémy světa. Občas mají problém s trávením a s vysokou hladinou cholesterolu. Štír by měl sáhnout po bobkovém listu, který má protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení i chuť k jídlu a ovlivňuje hladinu cholesterolu. Používá se nejen k nakládání zeleniny, ale i dochucení zvěřiny, luštěnin nebo segedínského guláše.

Střelec (23.11.–21.12.)

Střelec vyhledává v životě dobrodružství, rád cestuje a poznává nové kultury. S přibývajícím věkem má však sklony k přejídání a k alkoholu. Jeho kořením je kardamom. Pomáhá zlepšit trávení a vyprazdňování. Celkově navodí uvolnění. Hodí se nejen do moučníků, ale i k dochucení brambor nebo limonád.

Kozoroh (22.12.–20.1.)

Kozoroh je ambiciózní a odhodlaný. Vyniká praktickým přístupem k životu, je stále v pohybu a chce, aby jeho tělo dobře fungovalo. Měl by proto zvolit jedno z nejstarších a nejoblíbenějších koření. Jasnou volbou je kmín. Posiluje žaludek a střeva, potlačuje křeče a obnovuje mikroflóru. V české kuchyni se uplatní v celé řadě pokrmů.

Vodnář (21.1.–20.2.)

Vodnář je zvědavý a nápaditý. Pro přátele je přístavem, kde najdou pochopení. Vodnář žije naplno a je stále mezi lidmi. Často tak trpí virózami, kašlem a rýmou. Pomůže mu badyán, který posiluje organismus a podporuje jeho fungování. Ulevuje při virózách a chorobách z nachlazení. Skvělý je ve sladkém pečivu, v povidlech a horkých nápojích.

Ryby (21.2.–20.3.)

Ryby jsou lidé soucitní a milují blízké vztahy a rodinu. Pokud necítí dostatečně silnou podporu, mohou mít deprese, a právě skořice má jedinečné aroma, které navozuje uvolnění a dodává pozitivní energii. Zbavuje nervozity a splínu. Navíc podporuje obranyschopnost organismu.

Zdroj: Entity, Living

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz