Horká čokoláda a její benefity. Málokdo zná přínosy oblíbeného horkého nápoje

Zdroj: Shutterstock

Málokdo by si nedokázal vychutnat horkou čokoládu. Milují ji nejen děti, ale neodolají jí ani dospělí. Považujeme ji za pochoutku. Zkrátka něco dobrého na zub, co si můžeme dopřát nejen u sebe doma, ale na čem si dokážeme pochutnat třeba i v kavárně.

Napadlo by vás, že horká čokoláda může potěšit nejen vaše chuťové pohárky a mlsné buňky, ale že vám může nabídnout i jiné benefity?

Prospívá srdci

Pokud je pro přípravu horké čokolády použitá kvalitní vysokoprocentní čokoláda, může mít tento nápoj podle webu Foreo pozitivní vliv na naše srdce.

Proč? Kakao v sobě obsahuje flavonoly, o kterých je známo, že mají mnoho přínosů pro zdraví. Snižují například hladinu cholesterolu, snižují i krevní tlak a dokážou snížit i hladinu cukru v krvi. Kromě toho snižují riziko vzniku zánětu, mají podíl na nižším procentu vzniku infarktu nebo mrtvice.

Obsahuje důležité antioxidanty

Antioxidanty jsou přínosem pro boj s volnými radikály lidského těla. Chrání nás před stárnutím, srdečními chorobami, a dokonce i rakovinou.

Podporuje hubnutí

Web The Tiggle udává i pomoc horké čokolády při hubnutí. I zde je samozřejmě potřeba dodat, že musí být použita vysokoprocentní čokoláda.

Horká čokoláda naplní žaludek po delší dobu, čímž snižuje chuť k jídlu. Také katechiny a flavanoly jsou dostatečné k výrobě antioxidantů, které napomáhají procesu odbourávání tuků.

Zabraňuje výkyvům nálad

Již zmíněné polyfenoly uvolňují náladu a hormony štěstí, které brání náhlým změnám nálad, jejich výkyvům a nežádoucím změnám.

Šálek horké čokolády, který si vychutnáte sami nebo s někým, koho máte rádi, může přispět k vaší duševní pohodě a celkově k lepší náladě.

Připravte si dokonalou horkou čokoládu

Dostali jste chuť na domácí horkou čokoládu? Pak pro vás máme recept, po kterém můžete sáhnout pokaždé, když vás začne honit mlsná.

Potřebujete jen 150 g vysokoprocentní čokolády (ideálně nad 60 % kakaa), 250 ml mléka a jednu zarovnanou čajovou lžičku solamylu.

Pozvolna nechte rozehřát čokoládu. Nesmí se vám připalovat, proto použijte buď nádobu s dvojím dnem, nebo obyčejný kastrůlek, ale nastavte plotýnku na co nejnižší možný stupeň. Ve druhé nádobě mezitím k varu přiveďte mléko.

S ním poté za stálého míchání zalijte čokoládu. V malé trošce vody rozpusťte solamyl, který vlijte k čokoládě a mléku, stále míchejte a nechte prohřát, dokud se vše nespojí do krásné husté směsi.

Zdroj: Foreo.com, thetiggle.com, kucharkaprodceru.cz, calorieking.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz