George Clooney přísahá, že vypadá dobře také zásluhou výborné domácí kuchyně

Zdroj: Serge Rocco / Shutterstock.com

Pohledný šedesátník je už léta rodinný typ. Nepolapitelný Clooney, na jehož manželský život by ještě před pár lety nikdo nesázel, je dnes spokojený a věrný manžel a svědomitý otec dvojčat. Od devadesátých let minulého století, kdy se herec proslavil, vypadá vždy dobře a i vrásky a šediny mu sluší.  

Italská kuchařka je členem domácnosti 

Nositel dvou titulů Nejvíce sexy muž na planetě má na dobrý vzhled i v pokročilém věku své triky. Především si rád užívá rodinné večeře. Protože ani George ani jeho choť Amal nejsou dobří kuchaří, rodina má svou kuchařku, která s nimi žije a cestuje, ať už jsou třeba v domě v Londýně nebo u italského jezera u Coma.  

Viviana Fruzzi je velice dobrá italská kuchařka a George tvrdí, že vaří tak dobře, že přátelé si raději zajdou na večeři k nim domů, než by chodili do restaurace. O některých specialitách se herec vyjadřuje, že jsou tak dobré, že by člověka rozplakaly.  

Jeho kuchyni milují i přátelé 

Pro magazín People herec uvedl, že kvůli dvojčatům mají rodinné večeře prakticky každý den a považuje to za velkou výhodu, hlavně vzhledem k situaci, která kvůli pandemii vznikla. 

Tyto rodinné večeře, které Clooneyovi sdílejí, jsou součástí životního stylu – diety, protože jde o víc než jen o jídlo, které se pojídá. 

Jídlo, které jedí, je součástí „Blue Zone Diet“. Určitě není náhodou, že kuchařka Viviana pochází ze Sardinie, což je jedno z pěti míst na světě, kde se lidé dožívají nejvyššího věku. Základem jejich kuchyně jsou čerstvá, domácí jídla. A přestože se jedná o dietu, manželé si rádi dopřejí každý týden pizzu margaritu s rukolou. Vivian kromě rizota a dalších italských jídel také vyniká v libanonské a indické kuchyni. 

Co je to Blue Zone dieta? 

Strava Blue Zone odráží pokyny založené na stravě a životním stylu lidí, kteří žijí nejdéle na světě v 5 různých částech světa. Její autor Dan Buettner prozkoumal pět částí světa, kde bylo nejvyšší procento stoletých lidí. Těmito místy jsou Loma Linda v Kalifornii, Nicoya v Kostarice, Sardinie v Itálii, Ikaria v Řecku a Okinawa v Japonsku. 

Jak tuto dietu dodržovat? 

Po průzkumu a pobytu v těchto částech světa projekt Blue Zone určil společné jmenovatele mezi regiony. 

Přestože se stravovací návyky lidí v těchto místech liší, lze stanovit základní principy Blue Zone Diet: 

• Alespoň 90% stravy by mělo být rostlinného původu. Lidé ve sledovaných zónách se živí hlavně zeleninou, ovocem, celozrnnými výrobky a ořechy. Tyto potraviny jsou plné vitaminů, minerálů, antioxidantů, vlákniny a látek pomáhajících předcházet civilizačním chorobám.  

• Lidé v zónách dlouhověkosti jedí minimum masa. Jde asi o 5 jídel měsíčně, ryby si však dopřávají i 3x týdně. 

• Základem pitného režimu je voda s trochou kávy, čaje a červeného vína. 

• Z pečiva je nejvíce konzumovaný celozrnný nebo kváskový chléb. 

• Lidé v těchto zónách většinou zpracovávají čerstvé suroviny bez konzervačních látek. 

• Zásadní je také minimální spotřeba přidaného cukru. 

• Lidé ve všech zónách mají společnou také vášeň pro ořechy a konzumují je v malých dávkách každý den. Stejně jedí pravidelně a často pokrmy z fazolí. 

Součástí diety je i životní styl zahrnující dostatek pohybu, silné sociální vazby, smysl pro komunitu, minimum práce s elektronikou a pravidelná práce rukama, třeba v kuchyni nebo na zahradě. 

Zdroj:  people.com, eatthis.com

Autor: Lída Kropáčková 

Přidat na Seznam.cz