Francie nebyla první, kdo propadl žabím stehýnkům. Předběhla ji Velká Británie

Zdroj: Shutterstock

Historie konzumace žabích stehýnek je mnohem záhadnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Ač jsou jako „žabožrouti“ označováni Francouzi, v tom, kdo jako první v Evropě propadl kouzlu žab, je nejspíš předběhli Britové.

Podle záznamů byla žabí stehýnka v jižní Číně běžnou potravinou již v prvním století našeho letopočtu. Také Aztékové měli k žabím stehýnkům vřelý vztah. Zajímavé je, že v rozsáhlé gastronomické literatuře Římanů neexistují žádné zmínky o žabích stehýnkách a v evropských pramenech se poprvé objevují až ve 12. století v análech katolické církve (zřejmě) ve Francii.

Jak uvádí The Guardian, v té době se mnichům zdálo, že příliš tloustnou, a proto jim církevní úřady nařídily, aby určitý počet dní v roce nejedli maso. Mniši lstivě dostali žáby kvalifikované jako ryby, které se jako maso nepočítaly. Tento zvyk postupně převzali i místní rolníci a zrodila se národní pochoutka.

Archeologický objev zamíchal pořadím

Objevila se ale v Evropě žabí stehýnka opravdu až ve 12. století? Vypadá to, že ne. Podle National Geographic objevili archeologové v roce 2013 v anglickém hrabství Wiltshire (poblíž Stonehenge) 10 000 let staré úlomky kostí obojživelníků, které „byly zřejmě nějakým způsobem tepelně upraveny“.

Podle vedoucího vykopávek Davida Jacquese však není překvapivé, že lovci a sběrači jedli malé živočichy, jako jsou žáby. „Je docela dobře možné, že tehdy byly zdrojem užitečných bílkovin a vhodným jídlem k rychlému vaření.“ Dnes už se však stehýnka v Británii nekonzumují, naopak se tam na ně nahlíží s odporem.

Recept na smažená žabí stehýnka

Nakonec je jedno, jestli se tradice žabích stehýnek objevila poprvé ve Francii, nebo Británii. Důležitější je, že jejich obliba přetrvala (někde) až do současnosti. Pokud si na žabích stehýnkách chcete také pochutnat, můžete vyzkoušet recept z webu All Recipes.

Potřebovat na něj budete 24 žabích stehýnek bez kůže, 1 hrnek hladké mouky, ½ hrnku kukuřičné mouky, 100 g slaných krekrů, rozdrcených, 1 lžíci mletého černého pepře, 2 lžičky soli, 1 lžičku mleté cibule, 2 vejce, ½ hrnku mléka, 2 hrnky rostlinného oleje na smažení a 1 hrnek arašídového oleje na smažení.

Žabí stehýnka opláchněte a osušte. Ve velkém uzavíratelném sáčku smíchejte hladkou mouku, kukuřičnou mouku, slané krekry, pepř, sůl a cibuli a dobře protřepejte, aby se vše promíchalo. V mělké misce rozšlehejte vejce a mléko.

Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte rostlinný a arašídový olej. Olej by měl být hluboký asi 1,5 cm. Stehýnka ponořte po částech do vaječné směsi a poté je obalte v rozdrcených krekrech. Obalená stehýnka smažte v rozpáleném oleji asi 4 až 5 minut z každé strany. Přebytečný olej nechte okapat v talíři s papírovým ubrouskem.  

Zdroj: The Guardian, National Geographic, All Recipes, Matador Network

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz