Emilia Clarke promluvila o scéně ze Hry o trůny, kdy musela sníst „koňské srdce“. Snědla jich 28 a několikrát zvracela

Zdroj: Profimedia

V nezapomenutelné scéně z první sezóny seriálu Hra o trůny udělá dojem Daenerys Targaryen (v podání herečky Emilie Clarke) na svého nového manžela Khala Droga (hraje Jason Momoa), když sní koňské srdce. O své zážitky se herečka podělila s The Mirror.

Když se Daenerys Targaryen dozví, že je těhotná s Khalem Drogo, musí projít speciálním obřadem. Musí zkonzumovat celé koňské srdce. Pokud to dokáže, bude dítě silné a zdravé. Selhání věští neštěstí. Během pojídání sice pokrm málem vyzvrací, ale podaří se jí ovládnout, a nakonec spořádá srdce celé.

Gumové srdce pro Clarke

Výhodou bylo, že Clarke nemusela znechucení předstírat. Srdce bylo vytvořené ze ztuhlého džemu a podle slov herečky chutnalo jako „bělidlo a syrové těstoviny“. Kvůli opakování scény musela sníst srdcí celkem 28 a kýbl, který postavili vedle ní, přišel několikrát vhod.

Srdce bylo vyrobeno z hmoty podobné gumovému medvídkovi. Do gumového srdce byla vstříknuta falešná krev, která byla znázorněna sladkým sirupem, aby mohla vystřikovat jako skutečná krev.

Ke konci byla herečka celá pokryta hmotou, která připomínala lepidlo. Při použití toalety se na ni dokonce nalepilo záchodové prkénko.

Rekvizita byla vyrobená schválně tak, aby chutnala co nejhůře a podpořila tím realističnost nepříjemné hostiny. Srdce dokonce přitahovalo skutečné mouchy.

Začátky konzumace koňského masa

Během paleolitu tvořili divocí koně důležitý zdroj lidské potravy. V mnoha částech Evropy pokračovala konzumace koňského masa po celý středověk až do novověku, navzdory papežskému zákazu koňského masa v roce 732.

Koňské maso se také konzumovalo jako součást germánských pohanských náboženských obřadů v severní Evropě, zejména obřadů spojených s uctíváním Odina.

Francouzská záchrana

Během napoleonských tažení radil vrchní chirurg Napoleonovy armády baron Dominique Jean Larrey hladovějícím vojákům, aby jedli koňské maso. Při obléhání Alexandrie maso mladých arabských koní zmírnilo epidemii kurdějí. V bitvě u Eylau v roce 1807 Larrey podával koně jako polévku.

V roce 1866 francouzská vláda legalizovala pojídání koňského masa a ve východní Paříži bylo otevřeno první řeznictví specializované na koňské maso, které poskytovalo kvalitní maso za nižší ceny.

Přestože v Paříži bylo velké množství koní (odhady naznačovaly, že během obléhání bylo poraženo a snědeno 65 000 až 70 000), zásoby nakonec došly. Ušetřeni nebyli ani šampioni dostihů.

Situace v České republice

Koňské a oslí maso se jedlo také v Británii, zejména v Yorkshiru, až do 30. let 20. století. V dobách poválečného nedostatku potravin ve Spojených státech vzrostla též jeho obliba.

V České republice není koňské maso moc oblíbené. Jednak je kůň považován za ušlechtilé zvíře, a jednak je jeho maso spojeno s obavou, odkud pochází. Do koňských salámů se totiž zpracovávalo i maso nemocných a uhynulých koní.

Zdroj: themirror.co.uk, gameofthrones.fandom.com, uproxx.com
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz