Domácí monte a monte řezy. Naučte se připravovat domácí verzi, která je chutnější než kupovaná

Zdroj: Shutterstock

Mléčnou dobrotu monte milují zejména děti. To ale neznamená, že si ji nedokážou vychutnat ani dospělí. Monte bezesporu patří k nejoblíbenějším dětským pochoutkám, bohužel se ale řadí i k těm finančně nákladnějším.

Přitom není vůbec tak náročné naučit se tuhle dětmi tolik milovanou laskominu připravovat doma. Je to levnější a na chuti rozhodně šizeni nebudete.

Připravte si monte do skla

Milujete sladké dezerty? Pak se naučte připravovat monte do skla. Tahle domácí verze má podle webu Dámská liga mnoho výhod a jednou z nich je množství. Toho domácího totiž budete mít daleko více, než pokud byste si jej donesli z obchodu.

Co potřebujete na přípravu? Na lískooříškový krém 500 ml plnotučného mléka, 100 g hořké čokolády na vaření, 50 g mletých lískových oříšků, 50 g másla, 20 g moučkového cukru a 1 balení čokoládového pudinku. Na vanilkový krém si připravte 300 ml smetany ke šlehání, 300 g plnotučného tvarohu a 5 balíčků vanilkového cukru.

Nic na tom není

Na přípravě dezertu monte do skla není nic složitého. Vezměte polovinu mléka na lískooříškový krém, rozpusťte v něm cukr, přidejte čokoládu na vaření a na mírném stupni zahřívejte do chvíle, dokud se čokoláda nerozpustí.

Ve zbylém množství mléka rozmíchejte čokoládový pudink, přidejte ho k rozpuštěné čokoládě a vařte na mírném stupni, dokud pudink nezhoustne. Ještě v horkém pudinku rozmíchejte namleté lískové oříšky a změklé máslo.

Šlehačku na vanilkový krém prvně vyšlehejte, postupně přidávejte jeden balíček vanilkového cukru za druhým. Po částech přidávejte také tvaroh. Hotový krém navrstvěte do připravených (ideálně vysokých) sklenic tak, aby vám zbyla polovina místa na lískooříškový krém a ještě vrstvu vanilkového krému. Před podáváním nechte alespoň hodinu v lednici.

Domácí monte řezy budete vy i vaše děti milovat

Oblíbená cukrovinka známá jako monte řezy láká nejen děti, ale i dospělé. Udělejte ratolestem i sami sobě radost tím, že se tuhle dobrotu naučíte připravovat doma.

Na korpus potřebujete 5 vajíček, 100 g krupicového cukru, 150 g polohrubé mouky, 50 g holandského kakaa a 1 balíček prášku do pečiva. Na pudinkový krém si připravte 1 l plnotučného mléka, 100 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 balíčky vanilkového pudinku a 1 balíček vanilkového cukru. Na čokoládovou polevu jsou třeba 2 kelímky smetany ke šlehání, 1 balíček ztužovače do šlehačky a 200 g čokolády na vaření.

Vejce vyšlehejte s cukrem do hladké pěny, za stálého míchání postupně přidávejte mouku a prášek do pečiva. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 20 minut.

Mléko na pudink přiveďte k varu, za stálého míchání v něm rozpusťte cukr a vařte tak dlouho, dokud nebude pudink hustý. V mixéru si vyšlehejte máslo do pěny. Poté pudink smíchejte s máslem a potřete vzniklým krémem upečený vychladlý korpus.

Na řadu přichází poleva. Čokoládu nalámejte na menší kousky, nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Šlehačku vyšlehejte, přidejte do ní ztužovač a poté vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Dobře promíchejte a nalijte na krémovou vrstvu. Dezert můžete posypat mletými oříšky. Před podáváním dejte na pár hodin do lednice.

Zdroj: damskaliga.cz, recepty.cz, stream.cz, Youtube.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz