Domácí focaccia: Italský chléb je nenáročný na suroviny, ale technika přípravy vyžaduje trochu cviku

Zdroj: Shutterstock

Focaccia neboli italský chléb zaujme nenáročností na suroviny. Vlastně k jeho přípravě nepotřebujete drahé ingredience. Vystačíte si s tím, co máte běžně doma.

Tento pokrm může být ale o něco náročnější z hlediska přípravy. Nejlépe chutná čerstvý, proto se vyplatí znát recept a naučit se italský chléb zvaný focaccia připravovat doma.

Proč má focaccia odpočívat v lednici?

Příprava italského chleba se na první pohled nemusí zdát vůbec náročná. Působí totiž dojmem, že smícháte pár surovin a máte z poloviny vyhráno.

Michelinský kuchař Marco Veneruso je ale toho názoru, že přípravu focaccii není radno podceňovat. „Málo droždí a hodně času v lednici dá vzniknout krásně lehkému těstu, ze kterého upečete neodolatelnou tradiční focacciu. Dále určitě doporučuji dbát na kvalitu mouky. Osobně nejraději používám mouku Manitoba, která vydrží v lednici reagovat s droždím spoustu hodin a vytvoří to správně jemné těsto,“ prozradil pro web Apetit online.

Královna italských chlebů

O focaccie se často mluví jako o královně mezi italskými chleby. Kdo někdy ochutnal pravou focacciu, ten by jistě bez zaváhání souhlasil.

V Itálii je to pro místní lidi hotová lahůdka. Italové by ji mohli jíst od rána do večera. To ostatně potvrzuje i web Top recepty: „Ráno si ji máčejí i do snídaňového cappuccina, na svačinku si ji dají jako sendvič, k obědu či k večeři zastane roli přílohy, a když je chuť na něco sladkého, i to focaccia zvládne,“ píše zmíněný web.

Připravte si focacciu doma i vy

Nadchla vás focaccia natolik, že jste se odhodlali připravit si ji doma? Pak si připravte následující ingredience: 500 g hladké mouky, půl kostky droždí, 400 ml vlažné vody, 70 g černých oliv, olivový olej, sůl a rozmarýn.

Na přípravu použijte větší mísu, jak radí web Jak v kuchyni. S těstem je totiž třeba pracovat, pohrát si s ním, proto oceníte více prostoru. Smíchejte vlažnou vodu s droždím, postupně přidávejte mouku a vypracujte hladké těsto. Poté mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout.

Po vykynutí těsta do něho nasypte pokrájené olivy, přidejte rozmarýn, trochu soli a promíchejte. Následně těsto rozdělte na dvě poloviny, ze kterých pak rukama vytvarujte dvě silnější placky. Ty položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je olivovým olejem a s pomocí prstů do placek udělejte důlky. Připravené těsto vložte do trouby a pečte cca 10 až12 minut na 220 až 250 °C. Po upečení nechte vychladnout.

Zdroj: Apetitonline.cz, toprecepty.cz, jakvkuchyni.cz, forbes.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz