Domácí baklava. Zkuste si řeckou pochoutku plnou oříšků připravit doma

Zdroj: Shutterstock

Pokud jste někdy byli na dovolené v Řecku nebo v Turecku, jistě jste tam ochutnali baklavu. Mimo jiné se podává i v arabské, arménské nebo balkánské kuchyni. I to je důvod, proč se vedou časté spory o tom, kde tahle pochoutka vlastně vznikla.

Pro přípravu baklavy je základem filo těsto. Jeho tenké vrstvy se plní ořechy a sladkým cukrovým sirupem. Ve výsledku je z toho kalorická bomba, která zaručeně potěší vaše chuťové pohárky.

Co je baklava?

Nejdříve pár slov k tomu, co to ta baklava vlastně je. Zatímco někteří tento pokrm znají, najdou se mezi námi i ti, kteří o něm slyší poprvé.

„Baklava je tučný, sladký zákusek, který se objevuje v mnoha kuchyních v oblasti, kterou kdysi ovládala bývalá Osmanská říše, ve Střední Asii a zemích mezi nimi,“ odhaluje web Wikipedia.

Kde vznikla?

O původu baklavy se vedou spory. „O objev baklavy se většinou přou Turecko, Řecko a Arménie. Tento spor často vyhrává právě Arménie, neboť se usuzuje, že i slovo baklava je arménského původu a je složeninou slov bahk (půst) a halva (sladkost),“ vysvětluje web Top recepty.

Najdou se ale i teorie, které nahrávají myšlence, že baklava původem vznikla až v Mezopotámii, nebo dokonce v Číně.

Jak si připravit domácí baklavu?

Na přípravu tohoto pokrmu budete podle deníku Lidovky potřebovat 500 g těsta filo, 250 g másla, 2 hrníčky nahrubo nasekaných ořechů a med.

Těsto rozválejte na co možná nejtenčí pláty. Ty ve vrstvách klaďte na plech, přičemž každou z nich potřete rozpuštěným máslem. V půlce baklavu posypte nasekanými ořechy, znovu pokapejte máslem a pokračuje ve skládání vrstev. Dejte péct na 180 °C, pečte do zlatova. Po upečení zalijte horkým medem a nechte před podáváním trochu rozležet.

Zdroj: cs.wikipedia.org, toprecepty.cz, lidovky.cz, korenizivota.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz