David Beckham prozradil, že jeho manželka Victoria jí už 25 let stejné jídlo. Podle odborníků si ale velmi škodí

Zdroj: BAKOUNINE / Shutterstock

Victoria Beckham je extrémní příkladem celosvětového trendu. Lidé spotřebují více jídla, ale navzdory rostoucí obezitě mají nedostatek důležitých látek. Jak by měla vypadat pestrá strava?

Monotónnost škodí

Victoria Beckham jí podle svého manžela již 25 let pouze grilované ryby a zeleninu v páře. Ač málokdo dodržuje tak přísný režim, nedostatečná pestrost potravin je celosvětovým problémem. I lidé, kteří dbají na zdravou stravu, mají tendenci kupovat stále stejné věci.

Podle výzkumu publikovaného v roce 2014 v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences se strava na celém světě v posledních 50 letech stává čím dál méně pestrou.

Nejenže jíme obecně více, ale stále více kalorií pochází z masa, oleje a obilovin, jako je pšenice a kukuřice, což jsou charakteristické znaky moderní „západní“ stravy, která je spojována s nárůstem srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a obezity.

Odhaduje se, že 75 % světové potravy dnes pochází pouze z 12 rostlin a pěti živočišných druhů. Strava, která je málo pestrá, ale zato hodně kalorická, vede k tomu, že lidé mají nadváhu, ale zároveň trpí nedostatkem vitaminů a minerálů.

Kolik druhů rostlin sníš…

Každý den bychom měli sníst potraviny z různých klíčových skupin – tedy ovoce a zeleninu, škrobnaté potraviny, mléčné výrobky nebo jejich alternativy a zdroje bílkovin, jako je maso, vejce nebo luštěniny.

Někteří odborníci se domnívají, že nejdůležitější je, kolik různých rostlin sníme za týden, přičemž bychom jich měli konzumovat alespoň 30. Tato myšlenka vychází z výzkumu The American Gut Project, který zkoumá bakterie žijící v našem těle.

V roce 2018 zjistil, že lidé, kteří jedí více než 30 různých rostlin týdně, mají mnohem rozmanitější střevní bakterie než ti, kteří jich jedí méně než deset. Je to proto, že různé druhy bakterií přijímají různé druhy potravin.

Vliv střevní mikroflóry

Předpokládá se, že různorodost střevních mikrobů je prospěšná pro procesy, jako je trávení, kontrola hladiny cukru v krvi a ochrana před patogeny a infekcemi.

Naopak nevyvážené společenství střevních bakterií je spojováno se zdravotními problémy, včetně zánětlivých střevních onemocnění a obezitou.

Každé zrno se počítá

Do doporučovaných třiceti druhů týdně se počítají celozrnné obiloviny (např. oves a hnědá rýže), luštěniny (např. fazole nebo čočka) a ořechy a semena.

Pokud sníte plechovku polévky, která obsahuje mrkev, brambory a cibuli, můžete si do celkového počtu započítat všechny tři druhy. Pokud si dáte vícezrnný chléb, započítává se každý druh obiloviny.

Důvodem, proč je důležitá spíše rozmanitost než velikost porce, je skutečnost, že rostliny obsahují stovky různých fytochemikálií a také vitaminy a minerály.

To znamená, že i změna druhu určitého ovoce, které obvykle kupujete, může být užitečná, protože směs rostlinných chemických látek se bude mírně lišit. Pokud tedy obvykle kupujete bílé hrozny, vyměňte je jeden týden za červené nebo zkuste jinou odrůdu jablek.

Zdroj: microsetta.ucsd.edu, dailymail.co.uk, pnas.org
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz