Cuketa: Zdroj vitamínů a skvělých chutí, které vás příjemně překvapí

Zdroj: Shutterstock

Cuketa se u nás stává rok od roku oblíbenější zeleninou, kterou pěstujeme na zahrádkách, protože je velmi nenáročná na péči, také obsahuje hodně vitamínů a může být skvělou náhražkou masa. I tak ale existuje celá řada těch, kteří ji nesnáší. S těmito recepty si ji ale zamilujete, ať už na ni máte jakýkoli názor.

Cuketa je ve skutečnosti jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Je skvělým prostředkem k detoxikaci organismu, obsahuje hodně vitamínů A, B a C, různé karoteny, hořčík, vápník i železo. Navíc má 91 % vody, takže pomáhá s dodržováním pitného režimu.

Dalším kouzlem je to, že se dá cuketa jíst jak naslano, tak i nasladko. Jednoduše se z ní dá upéct bábovka, zároveň ale také slouží jako náhražka masa například při grilování nebo smažení. Podívejte se na ty nejchutnější pokrmy, které s cuketou doma vykouzlíte.

Cuketové tzatziky

Běžně se tento pokrm dělá z okurky, ale cuketa ji může skvěle nahradit. Nastrouhejte jednu větší cuketu na jemné nudličky do velké mísy. Přidejte velký řecký bílý jogurt, čtyři stroužky česneku a trochu kopru a soli.

To celé po zamíchání udělá salát, který je vhodný nejen jako předkrm, ale také třeba místo tatarky k bramborům s masem. Navíc je pokrm velmi zdravý a je to snadná cesta, jak dostat do těla řadu vitamínů.

Cuketový chléb

Křehký cuketový chléb si zamilujete. Do těsta, které jste zvyklí dělat při pečení běžného chleba, nastrouhejte místo mouky třetinu cukety. K této zelenině se skvěle hodí slunečnicová semínka nebo vlašské ořechy, který udělají z pečiva ten pravý požitek.

Ačkoli nejlepší je ještě teplý a křehký, ani po několika dnech si na něm nepochutnáte o moc méně, a dokonce ho můžete dát i do mrazáku. Pokud někdo z vašich přátel nemá rád cuketu, když mu neřeknete, z čeho pečivo je, pravděpodobně to ani nepozná.

Grilovaná cuketa

Jak bylo již zmíněno, cuketa se dá považovat za náhražku masa. Pokud děláte brambory a přemýšlíte, co k nim místo řízku naservírovat vašemu kamarádovi, který maso nejí, existují dvě možnosti.

První je smažený sýr, který u vás na návštěvě ale jí pravděpodobně pokaždé, takže se už nechcete opakovat. Tou druhou je právě cuketa, kterou zbavíte slupky, nakrájíte na kolečka a ta obalíte klasicky v trojobalu.

Potom už jenom naservírujete na talíř a můžete dozdobit třeba dalšími kolečky syrové cukety, nebo trochou cuketových tzatziků. Ale cuketa se dá udělat i jinak než jen v trojobalu.

Pokud pořádáte grilovačku s přáteli a oni zrovna moc nemusí maso, společně s paprikou, cibulí a rajčaty je cuketa skvělou zeleninou, která s trochou vhodného koření vytvoří dokonalou směs a dá se jíst třeba s opečeným chlebem.

Cuketová omáčka s těstovinami

Pokud jste milovníkem italských jídel, tuhle dobrotu si zamilujete. Na pánvi osmahněte cibuli společně s kolečky cukety, pak přidejte drcená rajčata a rajčatový protlak. Dochuťte bazalkou.

Touto směsí přelijte vařené těstoviny a posypte celý výsledek nastrouhaným sýrem. Pochutnají si i ti největší labužníci. Nebojte se vyzkoušet něco nového a dejte cuketě šanci. Minimálně jeden z těchto receptů si musíte zamilovat.

Zdroj: mashed.com, inspiredtaste.net, carujeme.cz
Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz