Co s úrodou jablek? Výborně chutnají ve švýcarském koláči Jany Švandové

Zdroj: Nextfoto

Když se řekne Švýcarsko, většina lidí si s ním spojí Alpy nebo hodinky. Málokdo už ale ví, že existuje švýcarský koláč. Pokud jej chcete ochutnat, nemusíte cestovat za hranice, stačí si ho upéct doma podle receptu Jany Švandové.

Herečka Jana Švandová patří ke stálicím českého filmu a divadla. Muže vždy okouzlovala nejen svou krásou a půvabem, ale také svým kuchařským uměním.

Ráda vaří i peče, a jestliže má někoho pohostit, připraví mu například vynikající švýcarský koláč. Na jeho přípravu budete potřebovat jen několik málo ingrediencí.

Suroviny na míru vaší chuti

Na koláč si připravte máslo, med, cukr a jablka, to vše v množství podle vaší chuti. Potřebovat budete také dva balíčky listového těsta.

Jablka si předem připravte tak, že je nakrájíte na plátky. Na pánvi rozpusťte polovinu másla, ke kterému přidejte stejné množství medu. Směs nechte za stálého míchání trochu zkaramelizovat.

Poté přidejte trošku cukru a počkejte, až směs začne hnědnout. Pak pánev odstavte z ohně. Na směs rovnoměrně pokládejte předem připravené plátky jablek.

Listové těsto rozválejte a položte ho na směs s jablky v pánvi. Těsto ještě několikrát propíchejte vidličkou, aby měla pára kudy odcházet.

Pánev rovnou do trouby

Takto nachystanou pánev dejte do trouby přibližně na 20 minut, dokud těsto nezrůžoví. A máte hotovo. Už jen stačí koláč vyklopit na talíř tak, aby bylo těsto dole. Před podáváním ještě bohatě pocukrujte.

Švýcarský koláč má také své varianty. Můžete například experimentovat s ovocem, doporučují se však sladší druhy, jako jsou švestky, broskve a nektarinky.

Ovoce přitom nemusí být čerstvé, může být i zmražené nebo kompotované, avšak u kompotovaného je nutné nechat okapat šťávu.

S karamelem si skvěle rozumí také ořechy, vyzkoušejte směs posypat mandlemi, koláč tak bude ještě lahodnější.

Od Švýcarska k pravé Itálii

I když Jana Švandová vařit a péct umí, i v jejím věku je pořád co se učit. Před lety navštívila dokonce kurz vaření. Nejednalo se však o domácí kuchyni, jelikož se kurz konal přímo na Apeninském poloostrově.

Jana italskou kuchyni miluje a vařit ji učil nikdo jiný, než pravý italský šéfkuchař. Nezbývá než doufat, že se herečka také občas podělí o nějaký svůj úžasný recept, který se naučila.

Zdroj: ceskatelevize.cz, recepty.cz, ahaonline.cz, Staré dobré časy 8/2022

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz