Chyby, které děláte při rozmrazování masa. Může jít i o zdraví

Zdroj: Shutterstock

Každý z nás už to někdy určitě udělal. Rozhodli jste se uvařit k obědu něco s masem, které jste vytáhli z mrazáku a následně ho rozmrazili. Na první pohled banální věc, u které by jen málokdo hádal, že je možné něco pokazit. A přece to možné je.

Asi vás to překvapí, ale mnoho lidí rozmrazuje maso špatně. Prozradíme vám ty nejčastější chyby, kterých se možná dopouštíte i vy.

Dáváte maso do horké vody

Pokud si vzpomeneme jen chvíli před tím, že chceme začít vařit, že do vybraného pokrmu potřebujeme také maso, jeví se nám jako nejrychlejší způsob jeho rozmrazení ponořit jej do horké vody.

Jen se přiznejte, kolikrát jste to také udělali. Jenže je to špatně a hned vám prozradíme, proč tomu tak je. Vysoké teploty v této vodní lázni slouží jako zralá živná půda pro nebezpečné bakterie.

Jak to tedy udělat lépe? Místo horké vody použijte vodu studenou. Bude to sice delší, ale nezaděláte si na nepříjemný problém v podobě bakterií.

Necháváte maso rozmrznout na lince

Když potřebujete rozmrazit maso, vytáhnete jej z mrazáku a položíte jej na kuchyňskou linku, kde jej necháte při pokojové teplotě?

Pokud právě teď přikyvujete, že to přesně tímto způsobem děláte, pak jsme právě společně odhalili další častou chybu.

Rozmrazování při pokojové teplotě zve tunu neuvěřitelně nebezpečných bakterií, aby se na mase rozmnožily. Místo toho rozmrazte maso v lednici nebo ledově studené vodě.

Dáváte maso na rozpálenou pánev

Ano, i tohle se někdy bohužel děje a najdou se mezi námi tací, které ve snaze co nejrychleji kus masa rozmrazit a dále s ním pracovat nenapadlo nic lepšího, než ho hodit na rozpálenou pánev.

Už asi tušíte, že i tenhle způsob rozmrazování masa je špatný a že tímto stylem byste to určitě dělat neměli. Maso se vám z vnější strany spálí, zatímco uprostřed (zvláště pokud se takovýmto způsobem rozhodnete rozmrazit větší kus masa) zůstane syrové. Takže si vůbec nepomůžete.

Jak tedy maso rozmrazit správně?

Absolutně nejlepší způsob bezpečného rozmrazování masa je nechat maso přes noc v chladničce, dokud není zcela rozmraženo. Jen maso vložte do misky, ať se ráno nedivíte, že máte lednici plnou vody smíchané s krví, jak maso postupně povolovalo.

Maso je také možné rozmrazit tak, že jej ponoříte do studené vody, jak již bylo zmíněno výše v článku. Umístěte zmrazený kus masa do uzavíratelného plastového sáčku a vytlačte co nejvíce vzduchu. Naplňte velkou misku studenou vodou a ponořte sáček do vody. Vyměňte vodu každých 30 minut, abyste zajistili, že zůstane studená a pokračuje v rozmrazování masa.

Zdroj: ireceptar.cz, goodhousekeeping.com, tiphero.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz