Čajové sáčky: Za jejich vznikem stála šťastná náhoda

Zdroj: Shutterstock

Hodit si do hrníčku sáček s čajem a zalít ho horkou vodou nebyla dřív taková samozřejmost, jako je to pro nás dnes. Navíc dnes se můžeme setkat i s čajovými sáčky ve tvaru pyramidy, což dříve bylo něco naprosto nepředstavitelné.

I když je popíjení čaje činností známou už po tisíce let, čajový sáček je oproti tomu poměrně mladý vynález. Jak vůbec vznikl a opravdu stojí za jeho vznikem náhoda, nebo to celé bylo úplně jinak?

Patent v roce 1903

V roce 1903 byl patentován koncept čajového sáčku Roberta C. Lawson a Mary Molaren z Milwaukee. Ti přišli s myšlenkou „držáku na čajové lístky“ za účelem vaření jedné porce čaje namísto vaření velkého množství v konvici.

Web divinitea.com cituje přímo z onoho patentu: „…listy musí být drženy pohromadě, aby se neoddělily a nebyly rozptýleny nálevem k vypití, což by kazilo požitek z nápoje, a přesto musí být listy drženy pohromadě, aby byly ponořeny plně do vody nalité v poháru, takže jejich vlastnosti se volně uvolní a pohltí voda, aby vytvořila požadovaný nálev.“

Popularita díky náhodě?

Až o pět let později ale začala popularita čajových sáčků raketově stoupat. Tehdy byly popularizovány úplně náhodou.

Thomas Sullivan, obchodník s čajem z New Yorku, posílal svým zákazníkům vzorky čaje v malých hedvábných sáčcích. Někteří příjemci omylem umístili hedvábné sáčky přímo do konvice, místo aby vysypali obsah.

Až když Sullivan začal dostávat zpětnou vazbu od zákazníků, kteří si stěžovali na jemnost hedvábí, uvědomil si, co se stalo a začal vyrábět gázové čajové sáčky s poréznější vazbou pro účely vyluhování.

Další patent v roce 1930

Popularita čajových sáčků nadále rostla. V roce 1930 spatřil světlo světa další patent, tentokrát byl patentován tepelně zatavený čajový sáček z papírových vláken připomínající čajový sáček, který známe dnes.

Během druhé světové války výroba čajových sáčků celosvětově vzrostla. Dnes jsou pro nás čajové sáčky naprostou samozřejmostí a běžnou součástí každého dne.

Vyráběly se z různých materiálů a měly odlišné tvary

Ve 30. letech 20. století se používaly nejrůznější čajové sáčky. „Funkční byly vyrobeny z látkové gázy a měly různé tvary, jako kruhové, čtvercové nebo tvar malého pytle,“ dodává culinarylore.com.

Jestli z tohoto vynálezu někdo neměl příliš velkou radost, pak to byli Angličané, kteří na čajové sáčky pohlíželi velmi pesimisticky.

Situace se pomalu změnila až v roce 1953, kdy se Joseph Tetley & Company stala první společností, která s velkým úspěchem nabízela čajové sáčky ve Velké Británii.

Zdroj: divinitea.com, culinarylore.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz