Bezlepková dieta: Pečlivě vybírejte potraviny a zatočte nejen s celiakií. Tato dieta zlepší vaši fyzickou kondici

Zdroj: Shutterstock

Cílem bezlepkové diety je vyloučit potraviny obsahující lepek. I když si tuto dietu většina lidí spojuje s nemocí zvanou celiakie, při které se bezlepková dieta dodržuje, je mnohem více důvodů, proč omezit lepek ve stravování.

Další, kteří se spoléhají na bezlepkovou dietu, jsou ti, kteří mají tzv. citlivost na lepek a konzumace potravin, které ho obsahují, jim po zdravotní stránce nedělá dobře. Jaká je bezlepková dieta a může vám přinést nějaké výhody?

Co je lepek?

„Lepek je rodina bílkovin, které se nacházejí v pšenici, ječmeni, žitu a špaldě,“ vysvětluje pojem healthline.com.

Jeho název pochází z latinského slova pro „lepidlo“, protože po smíchání s vodou dává mouce lepkavou konzistenci.

Tato vlastnost podobná lepidlu pomáhá lepku vytvářet lepkavou síť, která dává chlebu schopnost při pečení nakynout. Také dodává chlebu žvýkavou a uspokojivou texturu.

Jaká je bezlepková dieta?

Bezlepková dieta je nezbytná pro zvládnutí známek a příznaků celiakie a dalších zdravotních stavů spojených s lepkem.

Tato dieta je oblíbená také mezi lidmi, u kterých nebyl diagnostikován zdravotní stav související s lepkem.

„Dodržování bezlepkové diety vyžaduje věnovat pečlivou pozornost výběru potravin, přísadám obsaženým v potravinách a jejich nutričnímu obsahu,“ doplňuje mayoclinic.org.

Povolené potraviny

Mnoho přirozeně bezlepkových potravin může být součástí zdravé výživy – patří sem nejen ovoce a zelenina, ale také luštěniny, vejce nebo libové maso.

Konzumovat také můžete většinu mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku. Vyhýbat se nemusíte ani rybám a semenům.

Mezi obilniny, škroby nebo mouky, které mohou být součástí bezlepkové diety, patří pohanka, amarant, kukuřice a různé bezlepkové mouky, jako je bramborová, fazolová, rýžová nebo sójová. Dále na seznam povolených potravin patří čirok, sója, quinoa nebo tapioka.

Co přinese bezlepková dieta?

Dodržování přísné bezlepkové diety je pro lidi s celiakií celoživotní nutností. Dodržování diety a vyhýbání se křížové kontaminaci má za následek méně příznaků a komplikací onemocnění.

U některých lidí s neceliakální citlivostí na lepek nemusí být tento stav celoživotní. Některé výzkumy naznačují, že můžete dietu držet po určitou dobu, například jeden nebo dva roky, a poté znovu otestovat svou citlivost na lepek.

Mezi výhody bezlepkové diety patří i ztráta hmotnosti, celkově zlepšený zdravotní stav nebo lepší fyzická kondice.

Zdroj: healthline.com, mayoclinic.org
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz