Bez předraženého másla se obejdete. Těmito potravinami lze snadno nahradit

Zdroj: Shutterstock

Někdo máslo nemůže jíst ze zdravotních důvodů, někdo jej vynechává kvůli hubnutí a jiný se snaží máslo nepoužívat kvůli jeho vysoké prodejní ceně. Naštěstí existuje mnoho potravin, kterými lze máslo nahradit. Ukážeme si některé z nich.

Kokosový olej

Kokosový olej je všestrannou náhradou, kterou lze máslo nahradit v poměru 1:1. Zatímco při vaření bude vykazovat stejné vlastnosti jako máslo, při pečení budou sušenky křupavější a koláče drobivější.

Pro potraviny, jako jsou koláče, používejte tuhý kokosový olej za studena a místo rozpuštěného másla použijte spíše tekutý kokosový olej.

Olivový olej

Olivový olej je vhodný zejména na vaření, při pečení by vám mohla vadit jeho výrazná chuť. Použijte olivový olej místo rozpuštěného másla v poměru 1:1.

Řecký jogurt

Doporučujeme na pečení, zejména na recepty, které vyžadují jeden hrnek másla nebo méně. Jinak by jogurt přidal příliš mnoho vlhkosti a ve výsledku by byl produkt příliš hutný.

Lepší je také používat plnotučnou verzi. Řecký jogurt může nahradit máslo v poměru 1:1 až do jednoho kelímku.

Neslazené jablečné pyré

Protože se však nejedná o tuk, nechová se při vaření stejně jako máslo. Používejte ho do koláčů, bábovek, muffinů a rychlého pečiva.

Jablečné pyré může nahradit máslo v poměru 1:1, ale může mu prospět další tuk, jako je olivový olej nebo jogurt, pro zvýšení vlhkosti. Konečný výsledek může být hustší než při použití másla.

Avokádo

Při nahrazování másla a oleje avokádem je nutné zralé ovoce nejprve rozmačkat. Nejlepších výsledků dosáhnete, když použijete zralé, měkké avokádo a rozmačkáte ho ručně nebo použijete kuchyňský robot, abyste získali hladké, krémové pyré. Máslo můžete nahradit v poměru 1:1.

Fazolové pyré

Tato náhražka funguje nejlépe, když vyměníte fazolové pyré za polovinu másla, ale v nouzi můžete fazolové pyré použít v receptech na pečení, které vyžadují rozpuštěné máslo. Všimněte si, že koláče mohou být o něco hutnější nebo nemusí tolik zhnědnout.

Rozmačkaný banán

Kromě banánů můžete použít i jiné ovoce, například sušené švestky. Nejlepší jsou trochu přezrálé banány (ty, které hnědnou), ale hodí se jakýkoli banán, který máte po ruce.

Hummus

Hummus se vyrábí z mleté cizrny a je oblíbenou potravinou zejména u vegetariánů a veganů. Celkově má poměrně hustou konzistenci, kterou lze přirovnat k máslu. Vzhledem k tomu jej lze použít jako vhodnou náhražku, i když jeho chuť nemusí vyhovovat každému.

Zdroj: thepioneerwoman.com, bakeitwithlove.com, thekitchencommunity.org, aazdravi.cz

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz