Bez kostí a rybího zápachu, to jsou kapří hranolky. Křupavá pochoutka, která se hodí nejen na štědrovečerní stůl

Zdroj: Shutterstock

Máte rádi smaženého kapra, ale zároveň byste rádi vyzkoušeli něco nového? Tento recept se bude hodit nejen na štědrovečerní tabuli. Jak na kapří hranolky a s čím je kromě bramborového salátu zkombinovat?

Tradici v podobě vánočního smaženého kapra jistě všichni znáte, a pokud se jej nechcete vzdát ani tento rok, můžete si připravit kapří hranolky. Chutnají skvěle a zajisté jimi všechny přítomné oslníte.

Kapří hranolky bez kostí a rybiny

Pokud se najde někdo, koho odrazují vlastnosti kapřího masa, jako jsou kosti či rybí zápach, v případě kapřích hranolek bude mile překvapen. „Velké množství kostí a charakteristický zápach jsou dvě nejčastější věci, které lidé kapřímu masu vytýkají, a proč se mu třeba i vyhýbají,“ říká Jan Punčochář pro Lidovky.

A právě pachuť rybiny můžete eliminovat již v začátku, tedy při výběru kapra. Vyhýbejte se větším tučnějším kusům, případně odřízněte břišní tukovou řasu v podobě bílého pruhu.

„Na zmírnění zápachu kromě toho platí rybu lehce nasolit a ideálně na čtyřiadvacet hodin namočit do mléka či slaného roztoku,“ doplňuje šéfkuchař. To však neplatí v podobě kapřích hranolků, které se podávají s čerstvou marinádou, která díky své výrazné chuti případnou pachuť přehluší.

Co se týče kostí, kapr jich obsahuje tolik, že je asi nemožné se zbavit všech. Lze však odstranit alespoň větší část a zbylé jemné kostičky překrájet tak, že nepůjdou při konzumaci vůbec znát. Jak na to?

Kapra nejprve vykostěte

Rybí svalovinu seřízněte těsně podél páteře a žeber od hlavy k ocasu. Následně maso šikmo prořežte, řezy by měly být hustě vedle sebe, díky tomu se zbavíte i slabých kůstek. Dbejte ale na to, aby kůže zůstala neporušená, aby maso drželo pohromadě, tepelnou úpravou se pak zase spojí dohromady.

A teď už pojďme na to, jak na kapří hranolky. Budete potřebovat: 700 gramů filetů z kapra, sůl, sójovou omáčku, mletý zázvor a koriandr a jejich čerstvou verzi, česnek, chilli papričku, hladkou mouku a olej.

Filety nakrájejte na tenké hranolky, které vložte do marinády. Tu si připravíte z veškerého koření, bylinek, sójové omáčky, česneku a papričky zbavené semínek (můžete ji klidně vynechat, pokud nemáte rádi pikantní jídla, nebo pokud budete kapří hranolky servírovat i dětem). Přidat můžete i trochu sójové omáčky.

Vše najemno rozmixujte mixérem. Marináda by měla mít výraznou chuť. Filety v marinádě uložte do lednice nejlépe přes noc, druhý den můžete ještě podle potřeby dochutit.

Smažte tak, aby byly křupavé

Marinované hranolky obalte v hladké mouce. Jak uvádí server TopRecepty, ke 100 gramům hladké mouky můžete přidat také 60 gramů solamylu a jednu vrchovatou lžíci sladké papriky. Obalené kapří hranolky zprudka osmažte na oleji ze všech stran – asi dvě až tři minuty. Na pánev nedávejte příliš kousků najednou, aby neklesala teplota oleje. Barva by měla být tmavší než lehce dozlatova, hranolky by měly při konzumaci křupat podobně jako škvarky.

Konzumujte nejlépe ihned po usmažení. Kapří hranolky můžete podávat s bramborovým salátem, bramborovou kaší, chlebem, nebo je doplnit o nejrůznější dipy a omáčky. Stačit bude i obyčejná tatarka nebo zakysaná smetana. Web Třeboňský kapr doporučuje jako přílohu vařené kysané zelí.

Zelí nakrouhejte na nudličky, osolte a rukama promačkejte. Přidejte cukr, pepř, ocet podle chuti a najemno nasekaný kopr. Nechte marinovat přes noc.

Hranolky skvěle doplní koprová omáčka

Vyzkoušet můžete i domácí koprovou omáčku ze čtyř žloutků, 0,4 litru oleje, 10 gramů dijonské hořčice, šťávy z jednoho citronu, čerstvého kopru, soli a pepře. Postup je stejný, jako byste připravovali klasickou majonézu.

V míse vyšlehejte žloutky s hořčicí, pepřem, solí a citronovou šťávou. Za stálého šlehání přilévejte olej nejprve po kapkách, po zhoustnutí směsi můžete tenkým pramínkem. Nakonec přidejte najemno nasekaný kopr a dochuťte.

Zdroj: lidovky.cz, toprecepty.cz, fresh.iprima.cz, trebonskykapr.cz, ceskatelevize.cz

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz