Agávový sirup je 2× sladší než med a cukr. Stále ale může jít o zdravé sladidlo

Agávový sirup lze použít na palačinky (zdroj: Samphotostock.cz)

Agávový sirup se v posledních letech stal i u nás běžnou alternativou za cukr. Jedná se totiž o zdravější sladidlo. Není nicméně úplně neproblematické.

Původ agáve

Agáve je rod rostlin, který přirozeně roste zejména v Mexiku. Z některých druhů se přitom vyrábějí nápoje, jež jsou známé po celém světě. Jedná se o mezcal a tequilu. Možná vás proto překvapí, že tyto sukulentní rostliny nepatří mezi kaktusy, jak se mnoho lidí mylně domnívá, ale jsou blízce příbuzné liliím. Vyrábí se z nich rovněž zdravé sladidlo, které se nazývá agávový sirup.

Kde si sirup z agáve pořídit?

Agávový sirup si šlo v dřívějších dobách pořídit převážně v obchodech se zdravou výživou, minimálně na našem území. V současné době se ovšem vzhledem k jeho rostoucí popularitě situace změnila. Ačkoli je stále na pultech obchodů běžnější javorový sirup, sirup z agáve už je dnes také dostupný v běžné distribuční síti. Pořídit si ho navíc můžete i v bio kvalitě.

Sirup z agáve v kuchyni

Agávový sirup je velmi sladký. Dokonce se jedná o nejsladší ze všech sirupů, které jsou aktuálně na trhu dostupné. Můžete ho tedy použít jako sladidlo (na místo cukru), a to např. do nápojů, na palačinky, ale třeba také při pečení. Obecně se hodí pro studenou i teplou kuchyni. Ovšem pozor! Vzhledem k tomu, že se jedná o opravdu sladký produkt, neměli byste to s jeho používáním přehánět.

Agávový sirup z hlediska zdraví

Agávový sirup byl dříve považován za enormně zdravé sladidlo. Dnes už se ovšem toto nadšení brzdí. Obsahuje totiž mnoho monosacharidů, které poskytují okamžitou energii a při nadměrné konzumaci mohou vést k tloustnutí, zvyšování hladiny inzulinu a krevního cukru. Na druhou stranu jde stále o zdravější sladidlo, než je cukr. Je totiž snadno stravitelný a může např. pomáhat trávení.

Zajímavosti o agávovém sirupu

  • Nejenže je sirup z agáve nejsladší ze všech sirupů, ale je dokonce dvakrát sladší než cukr nebo med. Zopakujme tedy, že byste ho neměli používat ve velkém množství.
  • Pořídit si můžete světlý a tmavý agávový sirup, což je důsledek způsobu filtrace.
  • Odlišná není pouze barva, ale liší se také chuťově. Světle zbarvené sirupy chutnají více neutrálně, takže pokud nechcete změnit chuť slazených pokrmů, použijte právě je.
  • Tento sirup se vyrábí z několika druhů agáve, a to včetně agáve modré, z jehož jádra se vyrábí rovněž tequila.
  • Ve své původní domovině, tedy v Mexiku, se zpracovaný nektar těchto rostlin používá odedávna, možná tisíce let.
Přidat na Seznam.cz